Μενού Κλείσιμο

Η Ακμή Απαιτεί Έρευνα Και Εξατομικευμένη Θεραπεία

Εάν έχετε ακμή, γνωρίζετε τη συμφωνία – όλοι έχουν μια κρέμα ή μια πρόταση που θα σας βοηθήσει να έχετε καθαρό δέρμα. Αλλά πώς χωρίζετε τον μύθο, την ιατρική και τη λαογραφία για να βρείτε μια θεραπεία ακμής που λειτουργεί για σας; Αυτό είναι που ο ερευνητής Parker Magin έθεσε να κάνει σε μια μελέτη με τίτλο: Μια συστηματική ανασκόπηση των στοιχείων για «μύθους και παρανοήσεις» στη διαχείριση της ακμής.

Ο Magin και οι συν-ερευνητές του Πανεπιστημίου του Newcastle, New South Wales, συμπεραίνουν ότι οι κλινικοί γιατροί δεν μπορούν να είναι «διδακτικοί» όταν κάνουν συστάσεις για θεραπεία ακμής που βασίζονται στη διατροφή, την υγιεινή και την έκθεση στο φως του ήλιου.

Γυναίκα με γαλανά μάτιαΣύμφωνα με τον Magin, οι θεραπείες ακμής πρέπει να εξατομικεύονται.

Εν τω μεταξύ, η Ακαδημία Δερματολογίας δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου, το The Stubborn Truth About Acne: Μύθοι και Παρανοήσεις. Αν και αυτό το άρθρο συζητά μια πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που εξέτασε τους μύθους ακμής που διεξάγονται μεταξύ των νέων ενηλίκων, δεν προσφέρει καμία στέρεη συμβουλή για την εξασφάλιση ενός αντιδότου ακμής. Επιπλέον, το νόημά της είναι παράδοξο.

Για παράδειγμα, το άρθρο επικεφαλίδα της Alexa Boer Kimball, M.D., που είναι επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο κ. Kimballs συνοψίζει την έρευνα για την ακμή λέγοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της λαϊκής πίστης και της επιστημονικής υποστήριξης, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς προσπαθούν να φροντίσουν για την ακμή τους».

Τα σχόλια του Dr. Kimballs στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας εκτοξεύουν μια σκιά που αντικατοπτρίζει την πρωτοποριακή έρευνα που αποσκοπούσε στη διάκριση της ακμής από τη μυθοπλασία. Μόλις πριν από δύο χρόνια το 2003, ο δρ. Kimball ήταν εκτός μιας μελέτης του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ που διερεύνησε την επίδραση του άγχους στην ακμή.

Στη συνέχεια, ο δρ. Kimball κατέληξε στο συμπέρασμα ότι “η αυξημένη σοβαρότητα της ακμής συνδέθηκε σημαντικά με τα αυξημένα επίπεδα στρες … ενώ η αυτο-αξιολόγηση της αλλαγής στην ποιότητα της διατροφής ήταν ο μόνος άλλος σημαντικός συνδυασμός”.

γυναικείο πρόσωπο και ορχιδέαΤα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ ακμής και δίαιτας και άγχους δεν είναι πλέον υποθετική, αλλά δικαιολογεί περαιτέρω εξέταση.

Μια άλλη έρευνα που αποσκοπούσε στην απομυθοποίηση της ακμής ήρθε για τον Δρ Loren Cordain. Ο Cordain και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και την ακμή σε μια μελέτη που ονομάζεται Ακμή Vulgaris: μια ασθένεια του δυτικού πολιτισμού. Ο Κορντάιν παρατήρησε ότι οι νησιώτες Kitavan της Παπούα Νέας Γουινέας και οι κυνηγοί-συλλέκτες της Αχαίας της Παραγουάης δεν είχαν ενεργές περιπτώσεις ακμής. Αυτό οδήγησε στην ερώτηση: “Γιατί λοιπόν η ακμή vulgaris επηρεάζει το 79% έως 95% του έφηβου πληθυσμού στις δυτικές κοινωνίες;”

Ο Cordain διαπίστωσε ότι μόνο τα γονίδια δεν προκαλούν την ανισότητα των περιπτώσεων ακμής μεταξύ των μη δυτικοποιημένων και εκσυγχρονισμένων κοινωνιών. Άλλοι παράγοντες πρέπει να εισαχθούν στην εξίσωση.

Η ακμή μπορεί να προκύψει από ορμονικές μετατοπίσεις, αναταραχές στρες και πολλές άλλες αιτίες.

Η καλύτερη άμυνα σας ενάντια στην ακμή παρατηρεί τον εαυτό σας και σημειώνοντας ποιες συνθήκες, τρόφιμα και συναισθήματα επιδεινώνουν την κατάσταση της ακμής σας. Από εκεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αυτό-φροντίδα για να μειώσετε τις φλεγμονές της ακμής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *